Bukidnon : saging

banana (Musa sp.) Family: Musaceae

Vernacular Names: saging

Parts utilized as vegetable and availability: pith, flowers, fruits

Cultivated/Foraged: planted, gathered

Market presence of vegetable:non-marketed, marketed

Habitat: homegarden, farm

Availability: available all year round

Other uses: pith cure for wounds (pith), feeds for pigs; induces sleep, for strengthening knee joints; cure for loose bowel movement; medicine for fever (shoots and leaves)

Dishes:cooked with chicken, cooked with pork (head and leg), cooked with mungbean; soup; bola-bola, adobo, ginataan, pochero, soup with native chicken and sardines; salad na puso, sinabawang halang-halang; salad with sardines, sautéed

Puso nga ginataan

Ingredients

Puso ng saging
Dilis
Lubi
Bombay
luy-a
atsal

Procedure

1 . Pakuluan ang puso ng saging
2 . Drain ang puso ng saging
3 . Ilagay ulit sa kawali ang pinakuluang puso ng saging
4 . ilagay ang pangalawang gata
5 . Isunod ang isda, asin at hayaang kumulo
6 . Gamit ang sandok, marahang haluin ang sabaw o ang gata upang kumalat hanggang sa lumambot ang puso ng saging

Salad na puso

Ingredients

Puso ng saging
Kamatis
Mais
Sibuyas
Garabansos/Sigarilyas
Luya
Bagoong na dilis
suka

Procedure

1 . Ilga ang mais hanggang ito ay lumambot
2 . Pakuluan ang puso ng sasing at garabansos/sigarilyas
3 . Hiwain ang mga sahog gaya ng kamatis, sibuyas at luya
4 . Ihalo lahat ng mga sangkap at lagyan ng bagoong na dilis at suka
5 . i-serve

Ubod na bola-bola

Ingredients

ubod ng saging
sibujing
sili
Asin (salt)
sibuyas dahon
luya

Procedure

Nilagang ubod

Ingredients

ubod ng saging
asin
giniling na isda
sibujing
sili\

Procedure


Study site: Brgy. Namnam, San Fernando, Bukidnon
Brgy. Mabuhay, San Fernando, Bukidnon
Brgy. Public, Kalilangan, Bukidnon
Brgy. Matinao, Kalilangan, Bukidnon


iVeg